Az idősebb korosztály tagjai még emlékeznek a nagymamánál elfogyasztott ízletes ebédekre, vacsorákra, az ünnepek semmihez nem fogható, csodálatos ízeire. Például a húsleves mindig házitészta felhasználásával került elkészítésre, olyan finomat sehol másutt nem ettünk.
Hiszen ez a tészta az akkoriban a malomból hozott, úgynevezett nullás lisztből és házi tojásból készült, teljesen természetes alapanyagokból, amilyeneket ma már csak nagyon kevés helyen kapunk. Pedig érdemes megpróbálkoznunk a házitészta előállításával, hogy a mi gyerekeink is megismerjék ennek ellenállhatatlan ízét.
Nemcsak húslevesbe való változatot készítettek felmenőink, hanem mindenféle tésztás ételhez valót, így a mákos, diós, káposztás, krumplis tészta alapját is saját kezűleg gyártották le. Bizonyos tájakon volt egy igazán közkedvelt étel, amit gömbölyű laskának neveztek. A nagymamák gyakran kedveskedtek ezzel az étellel a gyermekeiknek, unokáiknak, és természetes, hogy ez is a házitészta íratlan receptje alapján született.
Itt olvashatóak a házi tészta recept lépései
Teljesen érthető, ha a ma ügyes kezű háziasszonyai is megpróbálkoznak a házilag készített tésztával, bár a legtöbbünknek már nincs, aki elárulja a titkos receptet. Jobb híján az internetről is tájékozódhatunk a házi tészta recept felől, hiszen ezek a leírások is használhatóak. Például a receptek.at weboldalon is szerepel egy leírás, ha ennek megfelelően dolgozunk, akkor garantált a siker.
Az alapanyaghoz ajánlott lisztek remekül alkalmazhatóak, amikhez megfelelő arányban tojást kell tenni, majd egy csipetnyi sót. Ha ez mind együtt van a nyújtótáblán, akkor kezdődhet a gyúrás, ami a házi tészta recept szerint rendkívül fontos.
Körülbelül 10-12 percre lesz szükségünk a kézzel gyúrt tészta elkészítéséhez, tehát ennyi ideig intenzíven gyúrnunk kell ahhoz, hogy teljesen homogén tésztagombócot kapjunk. Amikor sima és ruganyos a felülete, akkor van kész. A házi tészta recept leírásának megfelelően ez elkészíthető géppel vagy kézzel. Ha az utóbbi metódust választjuk, akkor is van jó pár könnyen elkészíthető variáció.