Jó pár évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt az a mértékű kényelem, ami ma jellemzi a főzést. Manapság teljesen természetesnek vesszük a rozsdamentes acél edények előnyeit, így pedig öröm a munka a tűzhely mellett, a tisztítás villámgyors folyamatáról nem is beszélve. Noha annak, aki nem használ öntöttvas eszközöket, szinte már egyáltalán nem kell a rozsdásodás rémével foglalkoznia, bizony ez nem volt mindig így.
Szerencsére a krómtartalmú ötvözetnek hála, a rozsdamentes acél edények igen ellenállóak, így a korrózió elleni védelemre sem szükséges külön odafigyelni. Azonban egyéb kedvező tulajdonságainak köszönhetően is terjedtek el ilyen gyorsan. Rengeteget nyomott a latban a szinte teljesen sima felületük, mert ez rendkívül leegyszerűsítette még a legmakacsabb szennyeződések eltávolítását is.
Ezen felül, a rozsdamentes acél edények hihetetlenül ellenállóak a külső behatásoknak. Használatuk során nem szükséges különösebben óvatosnak lenni, sőt, arra sem kell figyelnünk, hogy milyen eszközzel nyúlunk bele, ugyanis karcállóak.