Az édesburgonyát érdemes beépíteni az étrendjébe, ha egészségesen kíván étkezni, ugyanis ez a zöldség egy szuperétel, tele C-vitaminnal és rosttal. A sütőben sült édesburgonya vitathatatlanul legegyszerűbb elkészítési módja, ha egészben süti meg, így az étel mindenféle feltéthez tökéletes alap lesz.
Barbecue csirkével például tökéletes lehet ebédre vagy akár vacsorára is. Ha nagyon sürgeti az idő, akkor sem érdemes mikrohullámú sütőt használni az elkészítéshez, hiszen a sütőben sült édesburgonya olyasmi, amit kicsik és nagyok egyaránt imádnak. Az eredmény a mikrohullámú sütőben nem lesz olyan tökéletes, mint a sütőben, ezért megéri időt szánni rá.
A rakott édesburgonya legelőnytelenebb tulajdonsága a kavicsos textúra. Enyhén dörzsölje le a burgonya héját, hogy megszabaduljon a szennyeződésektől. Az édesburgonya enyhén szaftossá válik sütés közben, és ezek a levek karamellizálódhatnak, aminek a letisztítása nem egyszerű.
A sütőben sült édesburgonya elkészítésekor a sütőlap kibélelése biztosítja a könnyű tisztítást. A szúrási technikát mindig alkalmazza normál vagy édesburgonya sütésekor – a lyukak segítenek csökkenteni a sütési időt, és biztosítják, hogy ne repedjen szét a gőzszellőző nyílásokkal.
Honnan tudja, hogy mikor készül el az étel? A sütőben sült édesburgonyát ilyenkor szúrja meg egy villával, próbálja meg eltalálni a legvastagabb részét. Ha a villa könnyen átjut, akkor elkészült. Több recept szerint a sütőben sült édesburgonya elkészültekor érdemes a felületét olívaolajjal bedörzsölni, de ez sem mindig szükséges.