A modern korral megjelentek olyan betegségek, amelyek a múltban sokkal ritkábban voltak jellemzőek. A civilizált kor egyedi feltételeket teremt, de többek között a természettől való elfordulást eredményezi jelentős mértékben. Ennek eredménye bizonyos részben az egyre több embernél jelentkező lisztérzékenység is. A glutén olyan fehérje, ami több gabonafélében jelen van.
Ennek jelenlétében a szervezet egy autoimmun választ produkál, ami saját maga ellen fordul. Ezt elkerülendő, érdemes alaposan megválogatni az élelmiszereket. A lisztérzékenység nem gyógyítható jelen állás szerint, csak a tünetei enyhíthetőek. Sajnos egyre több embert érint, ami rossz előrejelzéseket mutat a jövőre nézve.
Sokan vélik úgy, hogy a nagyüzemi gazdálkodás eredménye mindez, hiszen az intenzív termelés során felhasznált vegyi anyagok miatt fokozódik a lisztérzékenység mindenfelé. Tény, hogy az utóbbi években jelentősen megugrott azok száma, akik a gluténra bizonyos mértékű intoleranciát mutatnak. A tudatos táplálkozás révén esély kínálkozik a kellemetlen tünetek kivédésére.