Talán nem túlzás az állítás, miszerint a magnéziumhiány manapság már népbetegségnek számít. Sajnos az élelmiszerek tápanyagtartalmának felhígulása eredményeként, magnézium terhesség alatt különösen fontossá vált. Ennek főként az oka, hogy a várandósság alatt megnő a szervezet ásványi anyag igénye. Ebből következik, hogy a magnéziumnak a beviteléről is gondoskodni kell valamilyen formában. Egyébként nem kevesebb, mint 300 enzim működését elősegítő ásványi anyagról beszélünk.
Sajnos sokan megtapasztalhatták már, hogy milyen negatív hatásokkal jár, ha az ideális szint alá süllyed a szervezetünkben a magnézium, ami ideális estben 25 g. A sejtekben, a szövetekben és a csontokban raktározódik, illetve a sejtek közötti folyadékban, nem véletlenül, hiszen elengedhetetlen a kiegyensúlyozott, egészséges élethez. A magnézium terhesség alatt megelőzheti az ilyenkor jelentkező simaizom-görcsöket, a kellemetlen méhösszehúzódásokat, de a hangulatingadozás és a fejfájás esélyét is csökkenti. Testsúly/kilogrammonként napi 10 mg a terhesség 35-ig hetéig általában elegendőnek számít. A weboldalon található magnéziumszükséglet-kalkulátorral kiszámolható, hogy pontosan mennyire van szüksége a szervezetnek.
Étlapon a magnézium tartalmú ételek egész sora van
Szedhetünk táplálékkiegészítőket is, de ha a legtermészetesebb módot szeretnénk választani, akkor mindenképp az étkezési szokásainkon kell változtatnunk. Ehhez pedig tágítani kell a tudástárunkat azzal kapcsolatban, hogy melyek a magnézium tartalmú ételek. Szerencsére bőven van miből válogatni, mert alapvetően 5 nagy csoportra oszthatjuk ezen ásványi anyagban bővelkedő élelmiszereket. Az első nagy kategóriába a zöldleveles zöldségek és gyümölcsök tartoznak, mint a spenót, sóska, saláta, káposzta stb.
Az olajos magvak esetében a dió, mogyoró vagy a mandula igazi magnézium bombáknak számítanak. A teljes kiőrlésű gabonafélék szintén minden tekintetben jótékony hatással vannak a szervezetre. Olcsón és könnyen beszerezhetőek a különféle hüvelyesek (bab, lencse, borsó stb.) és persze ötödikként nem szabad kihagyni a halakat sem, a magnézium tartalmú ételek közül.