Általában nagyon ritka, hogy egy italnak két különböző kategóriáját tudjuk megkülönböztetni egymástól, ezért ez egyfajta státuszszimbólumként is él a köztudatban.
A Mexikóból származó tequila tulajdonképpen két kategóriával rendelkezik, méghozzá a silver, tehát az ezüst és a gold, az arany fajtával. Lényegében csupán az ízek és az előállítás módja között találunk egy kisebb különbséget. Alapvetően minden ilyen alkoholos ital kék agavéból készül, aminek a lepárlási módját tekintve osztályozhatjuk a fajtákat.
A silver tequila érlelés nélküli. A silvert eredeti hazájában, Mexikóban általában tisztán isszák, a környező országokban viszont elterjedt a citrom, illetve a só használata, amit legtöbbször a kezünkre szórva, latinosan fogyasztjuk.
A gold tequila, más néven repodaso előállítása már pihentetett az úgynevezett pihentetéssel történik, valamint legtöbbször kissé édeskés, markáns ízzel rendelkezik. Ezért ezt a fajta tequilát naranccsal és fahéjjal szokták fogyasztani. Olyan tequila márkák közül bátran választhatunk, mint a Sierra vagy a La Chica.