A minőségi szeszesitalok körében nagy népszerűségnek örvendenek azok, amelyek sokoldalúan felhasználhatóak. Ehhez fontos tulajdonság, hogy az íze viszonylag semleges vagy éppen teljesen íztelen, szagtalan legyen.
Idetartozik a gin, ami koktél alapanyagnak is tökéletes. Több típusa ismert, de az elkészítéstől függően igazából két jellegzetes fajtája különböztethető meg. Tradicionális, amikor borókabogyót és egyéb fűszereket hagynak ázni alkoholban, majd ezt lepárolják.
Következő lépésként lehet ízesíteni vagy bizonyos mennyiségű cukrot hozzáadni. Egyszerűbb eljárással készült gin, amikor egy meglévő szeszt kevernek össze különböző aromákkal és esszenciákkal.
Már ebből is látható, hogy mennyi változata alakulhat ki csak az ízesítéssel. Rengetegféle koktél alapanyaga az első kategóriába tartozó eljárással készített gin. Viszonylag semleges ízével nem nyomja el a koktél többi alapanyagát, ezért remekül felhasználható. Míg a fűszeres, gyógynövényes ízű változata önmagában fogyasztva is pompás élmény.