A különféle alkoholok fajtái között is egy bizonyos hierarchikus viszonyt láthatunk kibontakozni, amiben mindenkinek megvan a maga helye. Az olyan italok, mint példának okáért a skót whisky, esetleg a konyak vagy a pezsgő, tökéletes fölénnyel uralják a legmagasabb blokkot a képzeletbeli piramison.
Erre az előnyre általában az előállításhoz fűződő törvények által voltak képesek szert tenni. Vegyük alapul például a whisky főzés lépéseit.
Az eredeti, Skóciában készülő ital elkészítése lényegében egyszerű. Az első lépés a malátázás, vagyis az árpa vízben ázása. Ezt követi a csíráztatás, majd a száradás, a cukor kinyerése érdekében.
A skót whisky elkészítéséhez a már száraz alapanyagot darává őrlik. Majd ez a dara hordókba kerül, ahol az élesztő segítségével elindul az erjesztés folyamata. Következő lépésként, hogy tökéletes skót whiskyt érjünk el, kétszer kell lepárolni az erjesztett levet, kimondottan rézüstben. Végül elindul az alkohol íz-világának egyedi kifejlesztése a tölgyfa hordóban.