A magyar gasztronómiában mindig is kedvelt volt a csülök, hiszen megannyi étel alapvető részét képezi. A páratlan ízvilág és a sokoldalú felhasználhatóság mellett, sokaknak az is fontos, hogy a füstölt csülök ár rengeteg áruházban egyáltalán nem magas. A kolbaszaruhaz.hu oldalon beszerzett finomságot relatíve olcsón be lehet szerezni és számtalan mindenre használható.
Fogyasztható sütve, főzve, kocsonyában és megannyi étellel is kombinálható. Persze, mivel egy zsíros ínyencségről van szó, sokan nem kedvelik, vagy épp nem is tudják fogyasztani ezen tulajdonsága miatt. Mások pedig pontosan ezen adottság miatt rajonganak érte. Az utóbbi kategóriába tartozók jól teszik, ha ellátogatnak a fent említett shop oldalára, és beszerzik az ünnepi lakomához szükséges húst, akár egyszerre többet is, hiszen a füstölt csülök ár alacsony.
Sokan azonban nem tudják, hogy mi is a különbség a sonka és a csülök között. A füstölt csülöknek más az állaga és talán az íze is kicsit különbözik a füstölt sonkáétól. Ugye azt biztosan mindenki tudja, hogy a füstölt csülök ár alacsonyabb, mint a sonkáé, ezért sok esetben pénztárcabarát megoldásnak számít. Talán egyetlen hátránya, hogy nem épp gazdag abban a belső zamatos húsos részben, amivel a sonka bír.
A füstölt sonka csontozása és főzése
A jó sonka tipikusan az a finomság, aminek csak kevesen tudnak ellenállni. A füstölt sonka tartósítása érdekében jó választás még a sóval történő pácolás. Aki persze nem kedveli azt az erős sós ízt, az jól teszi, ha a főzés előtti este beáztatja az ínyencséget, hiszen így biztosan ki fog ázni belőle a magas sótartalom. Persze, ha nincs gond a só zamatával, abban az esetben elég, ha főzés előtt lemossa egy kicsit.
Sok helyen kapható a csontos füstölt sonka, és így egyesekben felmerül a kérdés, hogy ki kell-e azt csontozni a főzés előtt? Ha áll rendelkezésre elég nagy fazék, akkor mindenképpen érdemes kettévágni a csülköt. A vásárlókat még az érdekli, hogy kell-e fűszerezni ezt? Sokan semmiféle fűszert nem használnak a füstölt sonka főzésekor. Egyesek persze szeretnek kísérletezni különféle fűszerekkel.