Hazánkban is nagyon sokan szeretik ezeket az italokat. Nemcsak koktélokba keverve fogyasztható a rum. A hordókban érlelt rumot kár lenne így elpazarolni, mivel a segítségükkel elkalandozhatunk az ízek világába.
A minőségre nem vonatkozik semmiféle szabályozás, de egy kis utánajárással és kóstolgatással mi magunk is megállapíthatjuk, hogy mi számít minőségi terméknek. A fehér rum esetében elmarad a hordós érlelés, mivel fémtartályban tárolják, ezért a semleges szín.
A rumok között ez tipikusan az a változat, amit leginkább koktélokhoz használnak. Az arany változatokat nagyjából 3 évig szokták hordóban érlelni, így kapja meg a színét.
Az olcsóbb változatok esetében ezt olykor karamellel szokták feljavítani, ami az ízében is nyomot hagy. A kategória legnemesebb variánsai egyértelműen az Anejo rum, ami több mint 5 éven keresztül érlelődik hordóban. Ez a színén is meglátszik, ami sötétebb, ezért fekete rumnak is szokták nevezni, illetve az íze is sokkal testesebb, belekóstolva fűszeres aromát érezhetünk, aminek hosszú a lecsengése.