A gabonapárlatokból évente hihetetlen mennyiséget fogyasztanak az emberek. Az említett nedűk koronázatlan királya a whisky. A gabona erjesztésével és lepárlásával készülő égetett szeszt fahordóban érlelik.
Legtöbbször árpából, kukoricából vagy rozsból készül. Több típust különböztetünk meg. Eltérhetnek egymástól a lepárlás módja, az érlelés típusa, de földrajzi eredetük alapján is. A leghírhedtebb palackok Skóciából, Írországból és Kanadából származnak, de népszerűek az USA márkái és a japán italok is.
A skót, ír és kanadai általában kevert, míg az amerikai hagyományos. A japán jelentős mértékben megegyezik a skót típussal. Indiában is gyártják, de érdekesség, hogy az indiai, 90%-ban melaszból készülő nedűt máshol rumnak nevezik.
Magyarországon és az Európai Unióban, a legalább 3 évig érlelt gabonapárlatok forgalmazhatóak whisky vagy whiskey néven. Az elnevezés egyébként ír és skót kifejezésekből ered, jelentésük „az élet vize”. A középkorban a gyógyszerészetben használt szeszeket illeték ezzel a névvel.